Verschillende mogelijkheden van geld lenen in Nederland

De reden waarom iemand geld wil lenen kan van persoon tot persoon verschillen. Misschien heeft hij iemand snel geld nodig, misschien wil iemand iets kopen maar kan hij het zich nog niet veroorloven… Wat de reden ook is, of het nu voor een nieuw huis is of voor het vervangen van een kapotte wasmachine, er zijn verschillende manieren om in Nederland geld te lenen, en we gaan je uitleggen hoe!

1. Leen van vrienden en familie

Mogelijk de goedkoopste optie is geld lenen van vrienden en/of familieleden. Geld lenen van familieleden wordt vaak gezien als de goedkoopste optie omdat er (meestal) geen rente of kosten aan de lening verbonden zijn. Er kan echter spanning in de relatie ontstaan als mensen binnen je familie of vriendenkring het idee hebben dat het geld niet snel genoeg wordt terugbetaald. Bovendien is het belangrijk een duidelijk plan te hebben voor hoe en wanneer het geld terugbetaald zal worden. Het laatste wat je immers wilt is ruzie met je naasten…

2. Geld lenen bij een bank

Als je niet van vrienden of familie wilt lenen, kun je proberen een lening te krijgen bij een bank. Dergelijke leningen hebben meestal een lagere rente dan creditcards, en ze kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Iedere bank heeft bepaalde (acceptatie)voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat ze je lening toestaan en het is een goed idee om verschillende banken met elkaar te vergelijken voordat je ergens een lening aanvraagt. De eisen zijn voor elke bank anders, dus het is belangrijk om rond te shoppen.

3. Geld ‘lenen’ via een creditcard

Met creditcards kun je geld lenen en aankopen doen die je op een later moment moet terugbetalen, soms in termijnen. Wees echter voorzichtig als je geld leent met een credit card, vanwege de hoge rente die wordt toegepast als je je saldo niet elke maand volledig afbetaalt. Hoewel het verleidelijk kan zijn om nu iets te kopen en pas later te betalen, betaal je uiteindelijk soms wel meer dan twee keer zoveel voor je aankopen als de rente niet vóór de vervaldag betaald wordt.

4. Een persoonlijke lening

Wil je specifieke uitgaven maken, dan kiezen de meeste mensen voor een zogenaamde persoonlijke lening. Deze variant wordt ingezet als er bijvoorbeeld een nieuwe keuken, auto of ander voorwerp of object moet worden bekostigd. De voordelen van een persoonlijke lening zijn dat je elke maand precies weet hoeveel je betaald, tot wanneer de lening duurt en hoeveel je totale kosten zullen zijn. De rentes zijn vaak wat hoger dan bij de volgende variant: het doorlopend krediet.

5. Een doorlopend krediet

Een andere vorm van geld lenen is een doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet spreek je met de kredietverstrekker een kredietlimiet af. Tot dat bedrag bepaal je zelf hoeveel geld je opneemt en wanneer je dat doet. Als je geld opneemt, betaal je elke maand een percentage van de kredietlimiet terug, meestal een aantal procent. Ter voorbeeld: stel je hebt een doorlopend krediet met een limiet van 20.000 euro en een aflospercentage van 1 procent, dan betaal je dus elke maand 200 euro als je geld opneemt.

Geld lenen kan moeilijk zijn. Maar er zijn veel verschillende manieren om geld te lenen in Nederland, en met een beetje onderzoek moet je er een kunnen vinden die perfect bij je behoeften past! Van lenen bij vrienden of familieleden (meestal het goedkoopst), lenen via een creditcard (hoog risico voor hoge beloning) of leningen afsluiten bij de bank; het is de moeite waard alle opties te overwegen voor je verbintenissen aangaat. Welke denk je dat voor jou het beste zal werken? Laat ons weten welk soort lening het best bij je past door vandaag nog contact op te nemen met ons team. We helpen je in contact te komen met geldschieters die concurrerende tarieven bieden, zodat hopelijk, ook al kan de rente mettertijd stijgen, ze niet te veel zal stijgen bovenop wat je al verschuldigd bent-

Aanbevolen Artikelen