De top 3 voordelen en nadelen aan een bedrijfsauto

Ondernemers zijn al gauw geneigd om kosten zakelijk op te voeren om de winst te drukken en daarmee de belastingdruk te verlagen. Logisch, want dit pakt in de meeste gevallen financieel gunstig uit. Dit is echter niet altijd het geval als het gaat om de kosten van een bedrijfsauto. Afhankelijk van jouw situatie kan dit namelijk duurder uitvallen. Benieuwd waar jij verstandig aan doet als het om de aanschaf van een auto gaat, die ook zakelijk gebruikt zal worden? In deze blog lichten we de belangrijkste voor- en nadelen toe.

Voordeel 1: aanschaf- en overige kosten zijn voor de onderneming

Het grote voordeel van een bedrijfsauto is dat alle kosten voor de zaak zijn. Denk bijvoorbeeld aan benzine, onderhoud en de afschrijving. Ook de zakelijke autoverzekering en motorrijtuigenbelasting zijn voor de rekening van je onderneming. Verder maakt ook de aftrek van btw een auto van de zaak erg aantrekkelijk, aangezien dat duizenden euro’s scheelt in de aanschaf.

Heb je meerdere zakelijke verzekeringen lopen? Kijk dan eens of je bij dezelfde verzekeraar terecht kunt. Onder meer Univé biedt pakketkorting aan als je twee of meer verzekeringen afsluit. Soms scheelt dit op jaarbasis tot wel 10 procent.

Voordeel 2: kosten zijn aftrekbaar van de winst

Net als bij veel andere kostenposten, vermindert ook de aanschaf van een auto het belastbare vermogen van een onderneming. Dit zorgt ervoor dat je minder belasting over je winst hoeft te betalen. Wist je trouwens dat je ook zaken als parkeerkosten en de autowasserette kunt opvoeren? Al met al vormt dit aan het eind van het jaar toch een leuk bedrag.

Voordeel 3: mogelijk recht op milieu-investeringsaftrek

Is het plan een nieuwe, duurzame bedrijfsauto te kopen? Dan heb je wellicht recht op Milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze aftrekpost is in het leven geroepen voor ondernemers die willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Op de zogenaamde Milieulijst staan alle bedrijfsmiddelen die hiervoor in aanmerking komen. Hierbij geldt: hoe zuiniger het bedrijfsmiddel is, hoe hoger het aftrekpercentage.

Nadeel 1: bijtelling voor privégebruik

Om de financiële voordelen van een bedrijfsauto enige halt toe te roepen, hanteert de Belastingdienst bijtelling als je jaarlijks meer dan 500 kilometer privé maakt. Deze bijtelling komt bij het belastbaar inkomen op, waardoor je inkomen hoger lijkt bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Ook btw dient betaald te worden voor privégebruik.

Nadeel 2: rittenregistratie bijhouden

Om aan te kunnen tonen dat je maximaal 500 kilometer per jaar privé rijdt, moet je een sluitende rittenregistratie kunnen aanleveren. De bewijslast ligt namelijk bij jou als ondernemer. Het bijhouden van de ritten is op zich niet moeilijk, maar kost wel veel werk.

Nadeel 3: verkoop auto zorgt voor belaste winst

Doe je je bedrijfsauto van de hand? Dan kan dat ervoor zorgen dat je een belaste winst realiseert. Een aftrekbaar verlies is ook mogelijk. Houd dit dus in het achterhoofd als je van plan bent de auto te verkopen.

Aanbevolen Artikelen