Organisaties zouden zich meer moeten focussen op cyber security

Recent publiceerden de AIVD, de MIVD en het NCTV een rapport over de cyberdreiging voor Nederland. Uit dit rapport blijkt dat Nederlandse bedrijven en organisaties nog altijd een geliefd doelwit zijn van criminelen, mede door het hoge kennisniveau en de hoogwaardige IT-infrastructuur van ons land. Dreiging komt onder meer uit landen als China en Rusland. Het maakt het voor bedrijven cruciaal om zich steeds meer te focussen op het thema cyber security. Wat betekent het toepassen van cyber security specifiek voor jouw organisatie? Welke risico’s loop je momenteel? In welke mate zijn je medewerkers in staat om een ongewenste e-mail te onderscheiden van berichten van collega’s en leveranciers? Is je organisatie momenteel verzekerd voor schade voortkomend uit een digitale aanval? In dit artikel lees je er meer over.

Cyber security kent verschillende vormen voor bedrijven 

Het is belangrijk om cyber security als thema verder af te pellen, wanneer je op zoek gaat naar de juiste toepassing hiervan binnen jouw organisatie. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan de beveiliging van systemen en het inrichten van processen voor de verwerking van data. Kijk ook naar het bewustzijn van medewerkers. In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen mensen, processen en technologie als het gaat om cyber security. De combinatie helpt phishing en bijvoorbeeld schade door ransomware tegen te gaan. Phishing en ransomware zijn nog altijd de meest voorkomende vormen van cyber criminaliteit in Nederland. Ook APT, advanced persistent threat-aanvallen, DDoS-aanvallen en SQL-injecties komen relatief vaak voor. Heb jij er al eens mee te maken gehad?

Gevolgen van een cyberaanval op je bedrijf kunnen groot zijn 

Afhankelijk van het type cyberaanval kunnen de gevolgen op je bedrijf groot zijn. Denk bijvoorbeeld aan ransomware, als gevolg waarvan je mogelijk enkele dagen niet kunt werken. Of nog erger, dat je na het herstel van zo’n aanval belangrijke data kwijt bent. Ook kan een cyberaanval leiden tot een ernstige imagoschade, bijvoorbeeld doordat data van klanten en medewerkers op straat is komen te liggen als gevolg van de aanval. In sommige gevallen zal zo’n datalek gepaard gaan met een hoge boete van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Maak een plan voor de toepassing van cyber security 

Zoals eerder aangehaald werd bestaat cyber security uit verschillende componenten. Om cyber security op de juiste wijze toe te passen binnen een organisatie, is het verstandig een plan van aanpak uit te werken voor ieder van deze elementen. Er zijn verschillende organisaties die je hierbij kunnen helpen.

Aanbevolen Artikelen