Duurzamer ondernemen: praktische tips

Als je kiest voor duurzamer ondernemen dan help je automatisch mee aan het achterlaten van een leefbare planeet voor alle kleinkinderen en diegenen die er nog achteraan komen. Steeds meer bedrijven kiezen al voor een duurzame aanpak, nu jij nog! Wij geven je een aantal ideeën die praktisch zijn en je kunnen helpen het allemaal wat bewuster te doen.

Afvalwaterbehandeling

Gemeenten hebben een zorgplicht om afvalwater op te halen en af te voeren naar grote rioolwaterzuiveringen. Onder afvalwater verstaat met water dat bestaat uit huishoudelijk afvalwater of een mengsel daarvan met bedrijfsafvalwater, afvloeiend hemelwater of ander afvalwater. Het aansluiten van bestaande riolering komt vaak met hoge kosten omdat met investeert in rioolgemalen en leidingen. Lokaal behandelen kan vele interessanter zijn omdat men dan kan investeren in een opwaardering van pompen en leidingen of door delen van het netwerk af te koppelen. Het gezuiverde water kan dan geloosd worden daar waar de natuur het nodig heeft. 

Mocht je je in de discussie met de gemeente kunnen mengen met betrekking tot het onderwerp afvalwaterbehandeling, dan is dit altijd belangrijk om te doen. Jij wilt tenslotte toch ook dat het afvalwater dat jouw bedrijf creëert, gezuiverd en wel op de goede plek terecht komt?

Groene stroom

Minder CO2 uitstoot realiseren doe je door over te stappen naar groene stroom. Je kunt dit zelf opwekken door het gebruik van zonnepanelen, windmolens, biomassa en door waterkracht op te wekken. Daarnaast kun je het ook inkopen bij jouw energieleverancier.

Verspil geen energie

Ga zuinig om met elektrische apparaten en licht. Schakel computers en andere apparaten uit als deze niet worden gebruikt en vergeet ook je beeldscherm niet. Gebruik stekkerblokken met een schakelaar en zet deze aan het einde van de (werk)dag uit. Zet niet overal het licht aan, maar alleen op plaatsen waar wordt gewerkt (kies dan ook meteen voor duurzame Ledverlichting).

Scheiden en recyclen

Plaats speciale afvalbakken voor papier en plastic en zet ze op verschillende plekken neer zodat er altijd eentje in de buurt is. 

Fietsen of met het OV

Thuiswerken wordt steeds populairder, maar zo nu en dan is het ook wel prettig om elkaar op kantoor te treffen. Als mensen lopend of op de fiets naar het werk komen is dat natuurlijk het meest duurzaam en het minst schadelijk voor het milieu. Medewerkers die van ver moeten komen kunnen het beste kiezen voor het OV. Maak het aantrekkelijk voor de medewerkers door OV-abonnementen of fietsplannen aan te bieden. Toch gebruiken maken van een auto, bijvoorbeeld omdat men van ver moet komen, of op pad moet voor werk? Kies dan voor zakelijk elektrisch rijden.

Kantoor decoreren met planten

Planten zijn een duurzame en gezonde manier om het kantoor op te vrolijken. De luchtkwaliteit wordt er beter van en onderzoek wijst uit dat de aanwezigheid van planten de productiviteit met maar liefst 15% kan verhogen. Daarnaast ziet het er ook nog eens heel gezellig uit. 

Goede isolatie

Goede isolatie houdt de kou buiten en de warmte binnen. Een goede isolatie zorgt er tevens voor dat je minder energie hoeft te gebruiken om het pand op een aangename temperatuur te kunnen houden. Is het pand slecht geïsoleerd dan kan het zomaar zo zijn dat je vier keer zoveel energie gebruikt…en dat is zonde!

 

Aanbevolen Artikelen