We leven volop in het digitale tijdperk en vooral nu moeten bedrijven in alle sectoren grote veranderingen doorvoeren en zich opnieuw oriënteren. Het gaat niet enkel om nieuwe software implementeren, maar om een complete digitale transformatie die processen optimaliseert en bedrijven klaarstoomt voor de toekomst. De uitdagingen van digitalisering zijn zo ingrijpend dat veel bedrijven erdoor in de problemen komen. Het federale ministerie van Economische Zaken meldt dat ongeveer 74% van de bedrijven inmiddels een strategie voor digitalisering heeft ontwikkeld. Enterprise Resource Planning (ERP) software is hier onderdeel van. Laten we eens kijken hoe deze software een rol speelt in de digitalisering en bescherming van bedrijfsdata.
De rol van ERP in digitale bedrijfsvoering
ERP software van AFAS is het kloppende digitale hart van een organisatie en hier komen alle belangrijke data bij elkaar. Ze geven u niet alleen een helder beeld van uw huidige bedrijfsstatus, maar zorgen er ook voor dat deze informatie betrouwbaar en volledig compleet blijft. Verschillende bedrijfsprocessen worden ondergebracht in één centraal systeem, en dit zorgt voor een georganiseerde en efficiënte manier van werken.
Interne en externe integratie
Waarom een ERP software aanschaffen? Deze systemen maken integratie mogelijk, zowel binnen het bedrijf als met externe partijen. Waar traditionele ERP-systemen zich vooral richten op interne zaken zoals financiën en voorraadbeheer, zijn de nieuwere systemen veel opener ontworpen. Hierdoor kunnen bedrijven ook externe data en processen integreren. Denk aan interacties met klanten, samenwerkingen met leveranciers en toepassingen van het Internet of Things (IoT).
Beveiliging als prioriteit
Alles wordt steeds digitaler en daardoor neemt het risico op cyberaanvallen toe. Vanzelfsprekend wordt de beveiliging van bedrijfsgegevens dus steeds belangrijker. ERP-systemen moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen om te zorgen dat gegevens beschermd en vertrouwelijk blijven. Dit betekent dat ze gebruik moeten maken van technieken zoals data-encryptie, toegangsbeheer gebaseerd op gebruikersrollen en regelmatige controles om zwakke plekken op te sporen en aan te pakken.
Evolutie naar cloudoplossingen
Verder stappen steeds meer bedrijven over op cloud gebaseerde ERP-oplossingen. Deze cloud-ERP’s bieden flexibiliteit en schaalbaarheid, maar ze brengen ook uitdagingen op het gebied van gegevensbeveiliging met zich mee. Er zijn een heleboel grote aanbieders van deze software die immense beveiligingsmaatregelen nemen om klantgegevens te beschermen tegen dit soort bedreigingen.
Rol van ERP in compliance
Om te voldoen aan regels zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), moeten ERP-systemen data op een heldere en legale manier verwerken. Het is de taak van ERP-leveranciers om hun systemen regelmatig bij te werken en aan te passen aan de nieuwste wetgeving. Dit is gewoon keihard nodig voor bedrijven om boetes te vermijden en het vertrouwen van hun klanten te behouden.
Voorbereid op digitale uitdagingen
ERP-systemen zijn broodnodig voor organisaties die succes willen halen in het digitale tijdperk. Dat komt door hun vermogen om snel aan te passen aan veranderingen en nieuwe technologieën te omarmen. Met Big Data-analyse, IoT en kunstmatige intelligentie kunnen bedrijven hun “operational efficiency” verhogen en met innovatieve oplossingen komen die hen een voorsprong geven op de concurrentie. ERP-software is dus niet alleen het digitale hart van een organisatie, maar ook een stevige basis voor gegevensbeveiliging en naleving van regelgeving.