4 manieren om te onderhandelen over een nieuwe baan

Doet het pijn om te vragen? Universiteiten en business schools onderwijzen onderhandelen als een noodzakelijke vaardigheid voor professioneel succes. Neem, nog voor je op zoek gaat naar een baan, de tijd om onderzoek te doen naar typische loonklassen en standaard voordelen, zodat je mogelijkheden nauwkeuriger kunt beoordelen. Als je vindt dat de beloning onvoldoende is of er aspecten van de functiebeschrijving zijn waarmee je het niet eens bent, wees dan niet verlegen om je zorgen te delen en om veranderingen te vragen.

Dit is hoe:

#1: Wees voorbereid

Onderzoek het bedrijf grondig voordat je aan een sollicitatiegesprek deelneemt. Bekijk recente artikelen van industrie-analisten en woon open huizen of presentaties bij in plaatselijke filialen of kantoren om meer te weten te komen over hun richting en prestaties als organisatie. Vraag jezelf af of deze baan iets is wat je nu echt wilt – en over twee jaar ook nog zult willen. Tegen die tijd zou je een goed idee moeten hebben van wat de kernactiviteiten van de organisatie zijn, of tenminste bij welke afdeling je zou werken.

#2: Onderhandel zelfverzekerd

Als je een gelegenheid gevonden hebt die je interesse wekt, overweeg dan eerst een sollicitatie in te dienen voor je iets extra’s vraagt. Dit zal het bedrijf helpen beslissen of ze echt verder willen gaan met je aan te nemen en geeft je de tijd om echt over hun aanbod na te denken voor je het aanvaardt. Als ze je na je eerste screeningsgesprek een officiële aanbiedingsbrief willen sturen, reageer dan prompt maar voorzichtig. Stel ze vragen over de functie-eisen, verantwoordelijkheden, mogelijkheden voor professionele groei, en duidelijkheid over eventuele verhuiskosten. (Als die er zijn.)

Wees bereid ook deze vragen te beantwoorden:

Wat zijn je salarisverwachtingen?

Waarom zou dit bedrijf jou moeten aannemen boven andere kandidaten? Zijn er unieke sterke punten of ervaringen die je meebrengt die voor de functieomschrijving van belang zouden zijn?

#3: Vraag om meer dan je wilt

Door jezelf ergens tussen hun genereuze aanbod en wat je eigenlijk nodig hebt te positioneren, laat je ruimte voor onderhandeling. Het voordeel van deze aanpak is dat je met een minder agressief verzoek kunt reageren dan wanneer je begint met meer te vragen dan je wilt of met te zeggen dat er over niets te onderhandelen valt.(Daarmee wek je de verwachting dat er over weinig tot niets te onderhandelen valt) Als ze bijvoorbeeld vier weken betaalde vakantie per jaar aanbieden – een standaard voordeel voor veel banen in de tech industrie – kun je overwegen in plaats daarvan twee weken vakantie en twee extra betaalde vrije dagen aan te bieden. Op deze manier ben jij blij als ze je verzoek inwilligen, maar als ze dat niet doen, heb je toch vier – niet twee – weken vakantie.

#4: Onderhandel over de werkplek

Veel werknemers van vandaag hebben het gevoel dat hun kantooromgeving integraal is voor hun eigen tevredenheid met de baan. Als de functiebeschrijving details over de werktijden bevat (zoals de verwachting dat je de klok rond bereikbaar bent via e-mail of telefoon), vraag dan om een latere begintijd of meer flexibele/onvoorspelbare uren, zolang het niet in de weg staat van het volbrengen van noodzakelijke taken waarvoor je anders tot ’s avonds laat of in het weekend zou moeten werken. Zelfs als je vindt dat je buiten kantoor even productief kunt zijn als erbinnen, zullen sommige werkgevers het daar niet mee eens zijn en bereid zijn tot een compromis. Zolang je relatie met hen nog positief is en er geen project met hoge stress op je bordje ligt, vraag (of onderhandel) je om wat tijd in de week om een of twee dagen per week thuis te werken.

Als je klaar bent met onderhandelen over de voorwaarden van je dienstverband, haal dan diep adem en herinner je waarom je in de eerste plaats zo enthousiast bent om bij hun team te komen. Als alles lukt, is het tijd om feest te vieren!

Aanbevolen Artikelen