3D Printer kopen? Dit is wat je moet weten!

Overweeg je al een tijdje een 3D printer te kopen? Zo ja, dan is dit artikel bedoeld voor jou. Een 3D printer kopen kan een dure investering zijn, maar het is de kosten waard als je klaar bent om je bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen! Hier zijn een paar dingen die ik wilde dat iemand me verteld had voor ik mijn eerste kocht.

1) Kies verstandig

Koop niet zomaar een 3d printer zonder je onderzoek te doen. Er zijn veel verschillende soorten printers op de markt met prijzen die variëren van €200 tot wel €50.000. Je wilt iets betrouwbaars en gemakkelijk te gebruiken voor je behoeften – doe dus voldoende onderzoek voor je een aankoopbeslissing neemt. Daarnaast zijn de budget-modellen vaak onderhevig aan meer problemen en moet je deze vaak nog zelf bouwen, terwijl duurdere modellen vaker kant-en-klaar worden geleverd. Er zijn complete websites die volledig ingericht zijn om je te informeren over de verschillende beschikbare 3D-printers (zoals printers op basis van filament of 3d printer resin) en de een heeft weer een langere learning-curve dan de andere. Het is dus goed om verschillende modellen en aanbieders te vergelijken voor je op die ‘In winkelmandje’-knop drukt.

2) Leer hoe je hem moet gebruiken

Het zal tijd kosten en moeite om te leren hoe je een 3D printer moet gebruiken. Je kunt niet zomaar een bestand in een printer gooien en verwachten dat dat mooie nieuwe ontwerp dat je de hele dag gemaakt hebt er kant en klaar voor je bedrijf uit zal springen. Er zit beslist een kunst in 3d printen – van het schoonmaken van de machine, het instellen van het materiaal, het dimensioneren van je modellen, het herstellen van fouten of slechte hechting, enz. Als je niet bereid bent tijd te besteden aan het leren kennen van de techniek erachter en het oefenen hoe je er verschillende ontwerpen mee maakt – dan kun je misschien beter nog eens heroverwegen voor je overgaat tot een 3d printer en resin kopen.

3) Ze zijn nog niet perfect

Het is belangrijk om te bedenken dat er zowel beperkingen als grote voordelen zijn aan het gebruik van een 3D printer voor je bedrijf. Bijvoorbeeld: Ze hebben een veel hogere incidentie van fouten en storingen dan een gewone printer. Ze kunnen ook moeilijk te onderhouden zijn, en onderdelen zoals spuitmonden slijten veel sneller dan wat je van gewone printers gewend bent. 3D-printers evolueren nog steeds snel, maar ze zijn nog niet perfect – daarom raden we altijd aan er een te kopen bij een gerenommeerd bedrijf met een goede klantenservice om je de kopzorgen te besparen. Ook is het verstandig een merk te kiezen waar een grote community achter zit. Zo kun je eenvoudig uitbreiden én is er veel support beschikbaar.

Doe dus, voor je die 3D printer koopt, zeker je onderzoek. Heb je eenmaal een betrouwbare, goed ingestelde 3D-printer actief, dan weten we zeker dat je er al je vrije tijd in zult stoppen…

Aanbevolen Artikelen